Pieter de Hooghlaan 8
0294267799
info@liquidnature.nl

Bijenproject Royal A-ware

De komende maanden worden 16 bijenkasten op 8 locaties geplaatst bij kaasfabrieken en veehouders van Royal A-ware. Daarmee wordt bijgedragen aan de support van bijen en de lokale biodiversiteit. Liquid Nature onderhoudt de bijenvolken en waar nodig wordt een lokale imker ingeschakeld. De Vlechterij heeft op locatie bijenstallen gevlochten van wilgentenen takken. Een wilgentenen bijenstal vormt een duurzame overkapping voor de bijen, als bescherming tegen wind en hitte.

Elk bijenvolk is voorzien van een bijenmonitor met sensoren van Beep. Daarmee kan het gewicht, de temperatuur en het geluid worden gemeten in de bijenkast. Alerts worden verzonden om aan te geven of de honingvoorraad groeit en of er zwermneiging is bijvoorbeeld. Door de Beep app te installeren op de mobiele telefoon is een dashboard met data 24/7 beschikbaar. De data geven inzicht in de staat van het bijenvolk, effect van imkerhandelingen en drachtgebied: aanwezigheid van nectar en stuifmeel in een gebied van 4 tot 6 km rond de bijenstal.

Per seizoen worden door Liquid Nature bijenvriendelijke pakketten aangeboden, zoals bijenvriendelijke bloemzaden en bloembollen. Dit past bij het bredere duurzaamheid programma Koe, Boer en Natuur van Royal A-ware.

Het is inspirerend om te ervaren hoe Liquid Nature en de bijen een warme ontvangst krijgen van de veehouders, die mee doen aan dit bijenproject!